Дресирування кішек

16-02-2021 zoohotel.zp.ua
Дресирування кішек

Хіба можна дресирувати кішку? Зрозуміло! Чому б і ні?

Перш ніж ви почнете дресирування, важливо зрозуміти, що якщо ви командуватимете кішці, то не надто далеко просунетеся. Набагато ефективніше пропонувати їй щось зробити. Спочатку запропонуйте їй, а потім покажіть, навіщо це потрібно робити, тоді ви будете на правильному шляху. Спробуйте наказати їй - і ви залишитеся сидіти на самоті. Правильно користуйтесь голосом. Ваш голос – найефективніший інструмент для дресирування. Цей інструмент дуже гнучкий, він завжди доступний і простий у використанні. Щоб правильно користуватися голосом для цих цілей, потрібно знати лише кілька правил.

  1. Обережніше з гучністю! Нормальні кішки мають чудовий слух, набагато кращий, ніж наш. Проте ми часто звертаємося з ними так, ніби вони глухі. Але це не допомагає, а у спілкуванні з кішками надто гучний голос призведе лише до неприємностей. Через це кішка відчуватиме нервову напругу, а в такому стані вона багато чого не навчиться. Говоріть з кішкою нормальним тоном – ось і все, що від вас вимагається.
  2. Слідкуйте за своєю мовою. Людська мова приводить кішок у повне замішання. Адже він не відноситься до їх природних засобів комунікації. Той факт, що вони взагалі здатні розуміти його, можна пояснити лише їх високорозвиненими розумовими здібностями. Ви полегшите для неї завдання, якщо говорите чітко і використовувати прості слова. Будьте на сто відсотків послідовні, підбираючи слова, і тоді ваша кішка буде майже на сто відсотків послідовною у своїй реакції на ці слова. Наприклад, якщо ви навчаєте її слову "Сядь!", то не кажіть один раз "Сядь!", а в інший раз - "Сідай!" - це збентежить її.
  3. Говоріть лише один раз. Кішки, не знаючи людської мови, запам'ятовують точно те слово, якому ви їх навчаєте. Тому якщо ви скажете: "Сядь! Сядь! Сядь!", і після цього переведете кішку в сидяче положення, вона думатиме, що ця команда має звучати саме так: "Сядь! Якщо ви після цього скажете просто "Сядь!", кішка не реагуватиме, тому що просто не визнає потрібне слово.
  4. Слідкуйте за своїм тоном. Хоча кішки, можливо, не розуміють по-справжньому людську мову, проте вони чудово розуміють тон голосу. Користуйтеся тоном так, щоб отримати найбільші переваги. Слова, яким ви навчаєте свою кішку, повинні вимовлятися нейтральним тоном – не як прохання та не як команда. Найкраще просто твердження. Спробуйте щоразу вимовляти слова тим самим тоном - тоді вашій кішці буде набагато простіше зрозуміти, чого від неї хочуть. Хваліть кішку теплішим, високим тоном, приблизно так: "Киска, киска!". Ці слова вже багато років спрацьовують для тисяч кішок.
  5. Заохочення кішки. Що змушує кішку співпрацювати з вами? Це залежить від конкретних особливостей кішки. Але в більшості випадків безпосереднім спонукальним мотивом є той чи інший вид винагороди, причому найпростіша і найнадійніша винагорода - це їжа. Якщо ви хвалитимете кішку і одночасно даватимете їй винагороду у формі їжі, вона скоро вважатиме похвали, майже такими ж приємними, як і сама їжа. Ось один очевидний, але в той же час важливий висновок: оскільки в якості заохочення ви користуєтеся їжею, краще працювати з кішкою, коли вона голодна. Тиждень занять по п'ять-десять хвилин на день - і ваша кішка з радістю гратиме в гру під назвою "Я говорю, а ти робиш".
Передержка кошек
гостиница для кошек
гостиница для котов

к перечню